Shijiazhuang Zhongshuge
Location:Hebei, China
Completion time:2021. 12
Project area:1100㎡
Chief designer:Li Xiang
Project directors:Ren Lijiao, Wu Feng

As an emerging immigration city, Shijiazhuang always keeps a low profile. It has been inclusive and warm. Besides, the city also contains ancient elements including old buildings that are as bright as pearls in the long history of architecture. The designer draws inspiration from the profound history of Shijiazhuang's architecture and combines it with the city's inclusive temperament to create a place of tranquility - Zhongshuge bookstore.

The project plan resembles a paper fan unfolding on the land of the city. The designer takes advantage of its original layout and divides the space into heteromorphic sections according to the plane, using curved corridors, small fan-shaped spaces and square spaces to put together a perfect puzzle of the Functional Area. The bottom of the fan handle is set as the entrance, and the flowing design combined with the continuous dispersion perfectly fits the whole space, so that consumers can flow freely like ink on the fan surface. They can reach the project center directly and easily experience all the sections.

The well-designed landscape at the entrance attracts people’s attention, and the shop window presents a calm and comfortable reading atmosphere. The wooden façade of the bookstore exudes the same warmth as that of a paper book. Bookshelves at the entrance folding inward like an opened door towards a heaven of reading, which is the forum area. The designer used the classic axisymmetric technique to design this nearly circular space, depicting a solemn and balanced temperament. The Roman Colosseum-like spatial form is permeated with a sense of history, wrapping consumers into a space narrative full of humanistic sense. The long-curved staircase perfectly fits the contours of the space, creating a layered interior flow.

The reading hall surrounding the forum area is full of equidistant arched door openings, generating an array of beautiful sceneries and the profound beauty of order. The carefully arranged light strips on the bookshelves and the arched doorways of the long corridor creates a poem of brilliant lines, enhancing the sense of hierarchy of the space. Along the circular route into the Concept Area, consumers will have a taste of the transparency and tranquility of the space with the combination of the classic mirrored ceiling and the black tile floor.

Tracing the city's cultural lineage, the designer transplants the concept of Shijiazhuang's precious ancient city wall on the bookshelves in the Concept Area, with layers of bookshelves connected, using the smallness of the bookshelves to exemplify the largeness of the city wall, building a castle of knowledge guarding wisdom. The overall space adopts light and dark walnut colors to contrast with each other, forming a harmonious and rich visual layer. Take a book and sit on the bench against the buttress. Look around and you will sense the charm of antique from the city wall reflection on the black floor and the mirror ceiling. You can also take a book into the quiet tea room, where the scent of ink and tea intertwine to create a gentle and healing space.

The Children’s Reading Area and the Reference Books Area are next to and connecting with the Concept Area. One is a colorful paradise while the other is a black and white fairyland. The designer paints with macaron hues, transforming the local ancient architecture with the modern ones of Shijiazhuang into children’s bookshelves in an artistic method with childish and dreamy brushstrokes. One is the local Zhaozhou Bridge, which is known as the "world's most splendid" since ancient times and the "ancestor of modern reinforced concrete arch bridges".

In order to prevent injuries to children from hard objects with sharp corners, the space purposely adopts soft materials. The Reference Books Area is complemented by a church arch-like structure of the interior bookshelves, to create a quiet and individual space, full of great charm.

The bookshelf with wall elements extends to the coffee area, and the designer sculpts the whole space with lines, and the curved bookshelf outlines the delicate curves of the interior. The white light strips and the striped bar reflect each other, creating a warm and elegant tone in the space. The continuous arched bookshelves and the paper umbrella lamps with a strong sense of lines enclose an area overflowing with an exquisite leisure atmosphere and a Shanghai-style culture which inhabits in Zhongshuge’s cultural genes.

Shijiazhuang Zhongshuge spreads like a paper fan inlaid with architectural and cultural pearls on the land of the city. The clever design of the dynamic line connects the space into a scenic spot highlighting the cultural value of the brand. The reasonable division of functional areas enhances the utilization of the special-shaped space to the utmost and provides convenience for the operation. The designer weaves the fragrance of ink and books, humanistic atmosphere and historical texture in Zhongshuge, creating a space soaked in culture for consumers to heal their bodies and minds in a transparent and quiet manner.

Shijiazhuang Zhongshuge
Location:Hebei, China
Completion time:2021. 12
Project area:1100㎡
Chief designer:Li Xiang
Project directors:Ren Lijiao, Wu Feng

As an emerging immigration city, Shijiazhuang always keeps a low profile. It has been inclusive and warm. Besides, the city also contains ancient elements including old buildings that are as bright as pearls in the long history of architecture. The designer draws inspiration from the profound history of Shijiazhuang's architecture and combines it with the city's inclusive temperament to create a place of tranquility - Zhongshuge bookstore.

The project plan resembles a paper fan unfolding on the land of the city. The designer takes advantage of its original layout and divides the space into heteromorphic sections according to the plane, using curved corridors, small fan-shaped spaces and square spaces to put together a perfect puzzle of the Functional Area. The bottom of the fan handle is set as the entrance, and the flowing design combined with the continuous dispersion perfectly fits the whole space, so that consumers can flow freely like ink on the fan surface. They can reach the project center directly and easily experience all the sections.

The well-designed landscape at the entrance attracts people’s attention, and the shop window presents a calm and comfortable reading atmosphere. The wooden façade of the bookstore exudes the same warmth as that of a paper book. Bookshelves at the entrance folding inward like an opened door towards a heaven of reading, which is the forum area. The designer used the classic axisymmetric technique to design this nearly circular space, depicting a solemn and balanced temperament. The Roman Colosseum-like spatial form is permeated with a sense of history, wrapping consumers into a space narrative full of humanistic sense. The long-curved staircase perfectly fits the contours of the space, creating a layered interior flow.

The reading hall surrounding the forum area is full of equidistant arched door openings, generating an array of beautiful sceneries and the profound beauty of order. The carefully arranged light strips on the bookshelves and the arched doorways of the long corridor creates a poem of brilliant lines, enhancing the sense of hierarchy of the space. Along the circular route into the Concept Area, consumers will have a taste of the transparency and tranquility of the space with the combination of the classic mirrored ceiling and the black tile floor.

Tracing the city's cultural lineage, the designer transplants the concept of Shijiazhuang's precious ancient city wall on the bookshelves in the Concept Area, with layers of bookshelves connected, using the smallness of the bookshelves to exemplify the largeness of the city wall, building a castle of knowledge guarding wisdom. The overall space adopts light and dark walnut colors to contrast with each other, forming a harmonious and rich visual layer. Take a book and sit on the bench against the buttress. Look around and you will sense the charm of antique from the city wall reflection on the black floor and the mirror ceiling. You can also take a book into the quiet tea room, where the scent of ink and tea intertwine to create a gentle and healing space.

The Children’s Reading Area and the Reference Books Area are next to and connecting with the Concept Area. One is a colorful paradise while the other is a black and white fairyland. The designer paints with macaron hues, transforming the local ancient architecture with the modern ones of Shijiazhuang into children’s bookshelves in an artistic method with childish and dreamy brushstrokes. One is the local Zhaozhou Bridge, which is known as the "world's most splendid" since ancient times and the "ancestor of modern reinforced concrete arch bridges".

In order to prevent injuries to children from hard objects with sharp corners, the space purposely adopts soft materials. The Reference Books Area is complemented by a church arch-like structure of the interior bookshelves, to create a quiet and individual space, full of great charm.

The bookshelf with wall elements extends to the coffee area, and the designer sculpts the whole space with lines, and the curved bookshelf outlines the delicate curves of the interior. The white light strips and the striped bar reflect each other, creating a warm and elegant tone in the space. The continuous arched bookshelves and the paper umbrella lamps with a strong sense of lines enclose an area overflowing with an exquisite leisure atmosphere and a Shanghai-style culture which inhabits in Zhongshuge’s cultural genes.

Shijiazhuang Zhongshuge spreads like a paper fan inlaid with architectural and cultural pearls on the land of the city. The clever design of the dynamic line connects the space into a scenic spot highlighting the cultural value of the brand. The reasonable division of functional areas enhances the utilization of the special-shaped space to the utmost and provides convenience for the operation. The designer weaves the fragrance of ink and books, humanistic atmosphere and historical texture in Zhongshuge, creating a space soaked in culture for consumers to heal their bodies and minds in a transparent and quiet manner.